Biografie
Adriaan van Dis (1946) groeide op in Bergen, te midden van halfzussen en ouders met een Indische (oorlogs)geschiedenis. Hij debuteerde in 1983 met de novelle Nathan Sid, bekroond met het Gouden Ezelsoor. In de beginjaren negentig schreef hij een aantal reisromans, waaronder Het beloofde land en In Afrika. In 1994 verscheen de uiterst succesvolle roman Indische duinen, over een in Nederland geboren zoon van een Indische familie die wordt opgevoed in de sfeer van verzwegen leed. Dit boek werd bekroond met de Gouden Uil (1995) en de Trouw Publieksprijs en genomineerd voor de Libris-prijs, de AKO-prijs en de Aristeion-prijs.
In 1999 kwam de roman Dubbelliefde uit, in 2000 gevolgd door de novelle Op oorlogspad in Japan. In september 2002 verscheen de roman-in-taferelen Familieziek, in 2004 schreef hij het boekenweekessay Onder het zink. Un abécédaire de Paris, begin januari 2007 verscheen de roman De wandelaar en eind november 2007 Leeftocht, een verzameling verhalen en reportages. In 2010 kwam zijn roman Tikkop uit, die genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs.
Eind november 2011 publiceerde hij Stadsliefde, waarin de stad Parijs centraal staat. Met zijn roman Ik kom terug (2014) won hij in 2015 de Libris Literatuurprijs. In datzelfde jaar werd hij bekroond met de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre. Begin 2017 verscheen De Zuid-Afrikaboeken ter gelegenheid van de tentoonstelling De goede hoop in het Rijkmuseum. Zijn roman In het buitengebied verscheen in mei 2017. In februari 2021 verschenen zijn roman KliFi en de verzamelbundel De Parijsboeken.
In de in november 2021 verschenen verhalenbundel Vijf vrolijke verhalen verkent en verfrist Van Dis de thema’s die hem blijven bezighouden. Op 11 mei 2022 ontvangt Adriaan van Dis een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen. Augustus 2023 verschijnt Naar zachtheid en een warm omhelzen. De boeken van Adriaan van Dis zijn in vele talen vertaald.
Lees hier het interview met Adriaan van Dis van Stichting Pelita: ontmoeting in museum Sophiahof.